Oct 262012
 

[oppdatert juleøltest]

Å servere juleøl i slutten av oktober er enda verre enn trenden med å servere julemarsipan fra i slutten av bringebærsesongen fram til jul – juleøl er et ferskvareprodukt i forhold til når det skal serveres. Det er en hodepine for bryggeriene å presentere noe i slutten av oktober som skal være på topp i desember, men de må bare slenge seg på markedsbølgen i forhold til juleøltestene* som snart kommer veltende inn i alle mulige media, og bare presentere varene.

Noe gøy er det selvsagt, på selve juleølpremieren ble Frode Øverli, tegneren av Pondus, utpekt til å være årets ølhund!

Ølene er selvsagt ikke modne enda, slik at det blir helt feil å teste de nå. De får heldigvis et par måneder til seg på baken fram til desember, slik at det som i dag minner om fusel og grøps  blir slepet godt ned til nissen kommer rasende ned pipa med godt innpakkede ullsokker til alle. Men, allikevel, de gir allerede et godt hint om hva de kan bli.

I juleølpremerien på lørdag 27.  oktober kommer det en del spennende øl:

Av disse har jeg foreløpig smakt følgende, ikke sortert på butikkøl og polstyrke (poengsummen i parentes er maksimalt 30 poeng):

Nøgne Ø, Special Holiday Ale #1 2012 (26)
Berentsen, Jule Avec 2012 (26)
Ægir, Ylir Julebrygg 2012 (26)
Kinn, Julefred 2012 6,5%+ (25)
Hansa, Ekstra Vellagret Juleøl 2012 9% (25)
Kinn, Tomasmesse 2012 10,5% (24)
Nøgne Ø, God Jul 2012 (24)
Ægir, Julebrygg 2012 4,7% (24)
Nøgne Ø, Underlig Jul 2012 (24)
Kinn, Julefred 2012 4,7% (24)
Nøgne Ø, Julesnadder 2012 4,7% (24)
Haandbryggeriet, Nissemor 2012 6% (23)
Ringnes, Julebokk 2012 9% (23)
Jacobsen, Naked Christmas Ale 2012 (23)
Aass, Juleøl 2012 6,5% (22)
Haandbryggeriet, Nissefar 2012 (22)
Berentsen, Julefnugg 2012 6,5% (21)
Lervig, Juleøl 2012 6,8% (20)
Berentsen, Stelliger Divum 2012 19% (20)
Sundbytunet, Juleøl 2012 (20)
Trollbryggeriet, Slogen Jul 2012 (17)

Det er polølene som er smakt der det er mulig, listen blir fyllt på etter hvert. Øl som Hansa, CB, Fredrikstad, Borg, Dahls, Frydenlund, Mack, etc bruker for å være helt ærlig sjelden å være særlig rock n’ roll, men må jo smakes etter hvert. Dagens runde var for å få unna det mest spennende.

Årets trend er at hjemmebryggertrenden med ubalanserte overhumlede øl har begynt å smitte over på juleølene. Ja, noe av råheten kan tilskrives at ølene er unge, men ikke at det smaker rå kvae, fusel og annet gøy. Det er godt i en IPA, men å bruke et kraftig humlet øl til mat er ikke noe særlig, og å drikke oversøte humlebomber er heller ikke gøy i lengden.

Andelen gode øl i butikkstyrke bruker å være minimal, men sikre stikk er håndverksbryggeriene våre; Ægir, Nøgne Ø, Kinn, etc. Styr unna de store bryggeriene. Å teste disse på juleøltester av butikkøl (jeg gruer meg allerede til testen jeg skal delta på neste uke) er mildt sagt demotiverende i forhold til hvor mye utvannet karamellvann man kan lage.

Men, gyv for all del på – juleølene er en av de få sesongølene vi har i Norge! I andre land har man påskeøl, maiøl, sommerøl, oktoberøl, innhøstingsøl, juleøl og vinterøl – bruk sjansen på å teste det du kan av de få sesongølene vi har her i landet!

 

 

* Avisene har heldigvis fått opp øynene for at dette faktisk er håndverk og at man må ha noen mer smakskompetente enn den gjengse popstjerne til å bedømme om noe faktisk smaker bra og hva slags mat det kan brukes til. Kompetente ølsmakere har faktisk blitt vanskelig å få tak i. Skalaraping er altså fortsatt en viktig gren, men dog i en annen skala, i alle fall til til øl.

 

 

 Posted by on 2012-10-26 at 02:16