Dec 022012
 


Det belgiske bryggeriet Cantillon har en tradisjon ved at de hvert år slipper en spesialutgave av lambicen sin, som er et surøl blandet med en type frukt eller bær. Årets spesialutgave er en ny versjon av den de slapp i 2008, basert på rabarbra. I 2008 var det ikke så mange som fikk smakt den siden det bare ble laget 300 liter, men i år er det litt enklere – 1. desember på slaget 21 norsk tid ble det åpnet fat hele kloden over.

Nøgne Ø har skjenkebevilgning i bryggeriet, og hadde åpen dag hele dagen. Det er dessverre litt tricky å reklamere for slike premierer siden det kan betegnes om alkoholreklame, og selv om det sto en tosiders artikkel i lokalavisen var det litt vanskelig å skjønne at det var åpen dag og det bare var å komme. Selv var jeg også i tvil etter å ha lest facebooksiden om arrangementet.

Men, åpen dag er det. Jeg kom dit i femtiden, og etter å ha fått en liten omvisning og fått snoket rundt i bryggeriet (“vi har ingen hemmeligheter, det er bare å kikke rundt!”) og sett mye artig bobling fra HorizonBlackTokyo, ble det gode muligheter til å smake røykøl og andre spesialimporter i baren i kantinen deres. Lokale ølvenner, ansatte på bryggeriet og tilreisende ølbloggere gjorde sitt, så kveldens bartender måtte løpe skytteltrafikk med godsaker.

Da klokken nærmet seg 21 stimlet alle ned på bryggegulvet for å åpne fatet. Det viste seg at det å få opp fatet var problematisk, slik at man til slutt måtte borre hull i siden og toppen av fatet. Siden ølet er uten kullsyre kunne daglig leder Tore fungere som tappetårn med å stikke tommelen i det øverste luftehullet og porsjonere ut prøver.

Rabarbraølet var utrolig godt med mye syre, godt balansert med rabarbra og lett sødme. Det er et surøl, slik at det nok var noen gjester som ikke helt hadde ventet denne smaken – journalisten fra lokalavisen var nok ikke helt begeistret, men sperret til gjengjeld opp øynene og kvesset blyanten da han fikk høre det var langveisfarende tilstede. Detaljer om bryggeprosessen med at det er colibakterier, streptokokker og slikt i vørteren før gjæren tar overhånd gjorde nok sitt. Oppslaget i lokalavisen blir vel “Tilreisende drikker bæsjeøl hos Nøgne Ø” eller noe lignende.

Totalt var det vel ca 50 stykker som var tilstede, og det er plass til flere – neste år kommer det garantert en mye større delegasjon fra Oslo. Det kan jo faktisk også hende at det blir i de nye lokalene deres!

 Posted by on 2012-12-02 at 23:40