Om ølsmaking

 

Fra tid til annen legger jeg ut smaksnotater på øl.

Forutsetninger

Noen forutsetninger må være oppfyllt før smakingen kan begynne:

  • Objektivitet er ekstremt viktig, selv om man har en personlig preferanse for en gitt type skal ikke dette gi utslag.
  • Kunnskap om typeriktighet, slik som definisjonene utfra Norbryggs og BJCPs klassifiseringer.
  • Serveringstemperaturen må være korrekt i forhold til øltype.
  • Glasset bør være tulipanformet (ISO-smakeglass på 30CL eller for eksempel en større snifter) for å samle aromaen.
  • Det må ikke være andre sterke lukter tilstede og jeg må ikke være forkjølet.
  • Øl med bunnfall må ha stått i ro lenge nok til at det har fått samlet seg.

Smaketeknikk

Å sette navn på aroma og smak er en ren treningsak, men litt rutine kreves også i tillegg:

  • Vurder flasken ut fra utseende, korking, fyllingsgrad, design. Gir dog ingen poeng.
  • Åpne flasken, er det riktig karbonering i forhold til type?
  • Skjenk midt i glasset, la skummet få roe seg. Sniff straks du har begynt å skjenke, da en del svovelforbindelser forsvinner raskt.
  • Vurder aromaen, først et stykke ovenfor glasset for å finne flykte aromaer (svovelforbindelser, fruktestere, etc), jobb så nærmere ned i glasset for å finne malt, humlearomaer, alkohol og fusel.
  • Smak ved å skylle ølet rundt i munnen, men ikke for lenge. For lenge vanner det ut med for mye spytt, slik at en del øl blir smakende vandig, saltet, metallisk, etc. Pass på å skylle det godt nok langt bak i munnen slik smaksløkene som er ekstra sensitive for bitterhet kan fange opp smaken  (NB, smaksløker er ellers stort sett jevnt fordelt). Trekk også inn ekstra aroma mens man smaker.
  • Svelg, eller spytt ut. Spytteteknikk krever trening.

Vurdering

Ølene får så en poengsum på maks 30 poeng, fordelt på følgende kategorier:

  • Aroma: 6. Nøyaktig hva som oppfattes av aroma, og om det er typeriktig.
  • Farge: 2. Farge, klarhet, skumtype-, -mengde og -fasthet.
  • Smak: 10. Hva som oppfattes av smak, fylde, ettersmak, om det er typeriktig.
  • Type: 7. Ekstra kommentarer om typeriktighet, fylde.
  • Overall: 5. Bonuspoeng. Litt om drikkbarhet, om spesielle ingredienser og annet.

Andre opererer med skalaer på 50 eller 100 poeng, jeg begynte på 30 og har til nå ikke konvertert min skala. Som alle andre lærer jeg også så lenge jeg lever, slik at kvaliteten på de første notatene nok ikke er lik de siste.