Dec 212013
 

I disse juletider er øl for mange en selvsagt del av drikke til maten, men hva med de som har lyst på øl til julematen, men faktisk er allergiske mot det? Cøliaki er en sykdom som gjør at man ikke tåler gluten, og de fleste øl inneholder for mye til at de som har det kan drikke det. Heldigvis har det begynt å komme en del øl som både kan drikkes av de som har cøliaki, og som faktisk er meget gode.

Cøliaki er en sykdom i tynntarmen som gjør at evnen til å suge opp næringsstoffer reduseres – alt fra periodisk diaré til jernmangel og benskjørhet blir resultatet. En regner med at ca 1-2% av den norske befolkningen har cøliaki.

Tidligere har utvalget av øl som de med cøliaki kunnet drikke vært ganske begredelig – mange fant ut mengden gluten i Sol var såpass lavt at de kunne drikke det, men Sol blir ikke altfor spennende i lengden. Sol (og en del andre merker) kan kalles glutenfrie enten fordi de inneholder glutenfrie råvarer (mais, etc), eller fordi man bruker enzymer som Brewer’s Clarex for å klarne ølet og kanskje filtrerer det ekstra godt.

Øl basert på andre ting enn bare bygg og hvete (og ja, humle, gjær, vann, etc) kommer ikke alltid godt ut – lager man ølet på bokhvete eller sorghum blir det fort et litt snodig preg på det hele.

Norsk Cøliakiforeningen gjorde tidligere i høst en test sammen med dommere fra Norbrygg (dvs, Gustav Foseid og jeg), og resultatet var ganske overraskende. Det vi tidligere har smakt av glutenfritt øl har vært ganske dårlige saker, men det viser seg at en del belgiske bryggerier begynner å få sving på sakene. Belgiske gjærstammer og oppskrifter ser ut til å fungere veldig bra, fruktighet og fenoler skjuler godt at “noe har skjedd” med ølet i forhold til filtrering eller enzymbehandling.

Testen kan leses i sin helhet på side 38 til 41 i medlemsbladet til NCF.

 

 

 Posted by on 2013-12-21 at 13:59