Apr 012012
 

De fleste sier nok ifra hvis de får servert øl i møkkete glass. Skal det være leppestiftmerker på glasset, skal man selv ha sørget for at de har kommet dit.

Men, tør du å si ifra hvis du får øl du mistenker det er noe feil med? Det kan være uvelkomne aromaer og smaker, alt fra halm og gymsokker til overdreven fruktighet, syrlighet som ikke stemmer med typen, eller øl med bunnfall lagret på hodet i fryseboksen, servert på vel Bondsk* måte.

Å si ifra om at noe er feil med øl kan være en utholdenhetsprøve. Jeg vet om tilfeller hvor kunder har kommentert bringebærsdropssmak i røykporter i 2 uker før det har skjedd noe. Jeg har selv gått kanossagang der 4 bartendere har smakt og luktet på en IPA jeg mente det var flaskefeil på, før jeg ikke gadd mer og heller kjøpte en ny flaske av samme type og klart kunne demonstrere forskjellen.

Restaurantbransjen er en tøff bransje. Man får sjelden andre tilbakemeldinger enn “ja” på spørsmålet “smaker det?”, og man vet ikke at kundene er misfornøyde før de simpelthen går et annet sted. Det at en kunde faktisk sier ifra tyder ofte på at noe er feil, og hvis man ikke håndterer klagen profesjonelt ender det opp i enda mer støy og klaging på nettfora enn om man tar tak i problemet der og da.

Jeg foreslår derfor to ting; serveringsstedene må bli flinkere til håndtere negative tilbakemeldinger, og gjestene må bli flinkere til å si ifra.

For å ikke gjøre den hektiske hverdagen til bartenderne altfor negativ kan du jo gjøre som følger: gi en tilbakemelding på hvert øl du kjøper – også de gode!

*shaken, not stirred.

(tidligere publisert i Ølgjerd 2012-01)

 Posted by on 2012-04-01 at 19:01