Apr 012012
 

Interessen for ølbrygging har tatt helt av i Norge, og ved siste NM i Hjemmebrygging i 2011 kom det inn over 300 bidrag fra ivrige og dyktige hjemmebryggere. Mengden påmeldte øl har nært doblet seg fra 2010 til 2011, og det var med skrekkblandet man fryd fryktet like stor vekst til årets NM. Å gå gjennom alle disse er en fornøyelig men dog slitsom jobb, Norbrygg har derfor startet jobben med å utdanne flere øldommere som kan bidra.

Dommerkurset i Oslo gikk av stabelen 22. oktober i lokalene til Bryggselv, med Lars Bjørnstad, Ketil Froyn og Joakim Ruud som lærere. Kurset tok for seg alt fra dommergjerningen til kjennetegn på øltyper og vanlige feil i bryggeprosessen, slik at dommerne skal bli i stand å gi en objektiv og rettferdig bedømming av øl i forhold til typeriktighet i konkurranser.

Underveis i kurset ble det selvsagt blindtestet smaksprøver, der noen av de aspirerende dommerne nesten alltid klarte å finne ut hva prøven var. For å virkelig forvirre ble det så brukt sukkerkulør i noen av eksemplene, pilsner og weissbier har sjelden vært så forvirrende å finne ut av.

Eksamen gikk av stabelen 18. februar i Oslo og Trondheim, da datoen sto på melkekartongen kom eksamensnervene for fullt blant mange håpefulle dommere. Resultatene er nå klare, og det ryktes om kontemuligheter i Kristiansand.

(Nuvel, jeg sto og er nå sertifisert øldommer. Tidligere publisert i Ølgjerd.)

 Posted by on 2012-04-01 at 19:29