Apr 292013
 

De fleste tenker nok på søtt kliss når man hører ordet “cider”, altså sånn nymotens greie som ble laget for å selge alkoholholdig drikke i butikk til de som ikke liker øl. Men, det finnes faktisk gode, komplekse og godt balanserte cidere å få tak i. Nå er det spesielt 2 typer tilgjengelige i utvalget på Vinmonopolet som er virkelig gode eksempler på cidertradisjoner på hver sin side av den engelske kanalen.

Engelsk neglelakkfjerner

2013-04-25 18.58.16

Yarlington Mills Gwatkin Medium Farmhouse Cider er en engelsk scrumpy (som kommer av “innskrumpet eple”), med sterkt preg av aceton, vinterepler, eik og andre godsaker. Dette er ikke noe for pingler! Erfaringsmessig kombinerer denne stilen seg dårlig med sykkeltur, da blir den første mila veldig tung. Men du, det er verdt det.

Vinmonopolet har denne tilgjengelig pr 2013-04-29.

Fransk stall

2013-04-25 19.00.45Franskmennene har som kjent sin egen stil på alt, og Normandie-cideren er ikke så rå som den engelske. I Etienne Duponts Cidre Bouche Brut de Normandie er det mykere, mer komplekse preg, men de virkelige gode har hint av det gjærtypen brettanomyces legger igjen – stall, lær og andre godsaker. Etienne (sønnen i familien) har nå tatt over ciderproduksjonen hos Dupunt, og gjestet sist Oslo på Vinfeber i fjor.

Vinmonopolet har også denne pr 2013-04-29, men ikke så mange. Uansett – finner du noe cider fra Domaine Dupont, så kjøp!

La deg ikke skremme! Selv om dette er relativt spesielle saker bør du benytte muligheten. De norske ciderne begynner også å bli mulig å få tak i, mer om dette kommer senere.

 

 Posted by on 2013-04-29 at 16:55