Høsten er over oss med spredte doser av regn og ruskevær, men det betyr jo også at oktoberfestølene kommer. Oktoberfestølet ble i sin tid laget for å feire bryllupet til krompen i Bayern, og er vel tradisjonelt en Märzen, et øl laget på wiener og münchenermalt med mye maltaroma og veldig lett humlet med europeiske humletyper. Dagens utgaver blir fort litt mer utvannede.
Jeg har testet et knippe av de jeg har fått tak, sortert med det beste først:
Nils Oscar, Oktoberfest (25)
Gotlands Bryggeri, Red October (24)
Åbro, Bryggmästarens Oktoberfest (23)
Paulaner, Oktoberfest Bier (23)
Lövenbräu, Oktoberfestbier (22)
St Eriks, Oktoberfest (22)
Arboga, Höstlager (22) *
Hofbräu, Oktoberfestbier (21)
Slottskällan, Mohawk Unfiltered October (20)
Ankerbräu, Festbier (20)
Nils Oscar, FrEQuency 5% (20)
Franziskaner, Spaten Oktoberfestbier (20)
Oktoberølene fra småbryggeriene er kanskje ikke så overraskende litt mer spennende enn de store, tradisjonelle produsentene. De store bryggeriene har nok gjort sitt for å få ølet enda mer lettdrikkelig for å nå ut til massene. Det blir uansett spennende å se hvor mange av de som blir tilgjengelige på ølfestivalene som kommer i Oslo utover i oktober (her har jeg helt sikkert glemt noen!):
3. – 7. oktober på Vulkan ølfestival, Mathallen i Oslo: http://www.mathallenoslo.no/
3. – 6. oktober på Studentersamfundet i Oslo: https://studentersamfundet.no/arrangement/oktoberfest-onsdag/
4. – 6. oktober på Oslo Ølfestival på Aker Brygge: http://www.xn--oslolfestival-enb.no/
19. og 20. oktober på Youngstorget: http://www.oktoberfest.no/
* dette er jo egentlig ikke en oktoberfestøl, men jeg tok den med for det. Kremeksempel på DMS – dette bør smakes!