Dec 022012
 

Endelig er den første norske maltwhiskyen ute! Agder Brenneri destillerte den for minst 3 år siden, og den har lagt på eikefat siden. For at sprit skal kunne kalles whisky må det være basert på byggmalt, gjær og vann og ha lagt på eikefat i minst 3 år.

Det man normalt forbinder med så unge single malts er ofte det som er beregnet på det italienske markedet. Satt på spissen kan man si siden italienerne er glade i grappa, blir ofte disse whiskyene noe som ligner på dette. Men, det er faktisk mulig å få til en ung whisky som ikke er smaker uferdig, rå og er preget av fusel, etc.

Fatlagringen har mye å si – jo mindre fatene er, jo større overflate er i kontakt med volumet inni fatet. Eikepreget kommer mye kjappere, og whiskyen reagerer med luften utenfor raskere. Laphroaig sine Quarter Cask er et godt eksempel på dette, samt de første utgaven av Mackmyra.

Destillasjonsteknisk kan man også gjøre en del. Det jeg har smakt av råsprit som er beregnet på å ha kort fatlagring før distribusjon har vært veldig søtt, med lite tunge oljer, petroleumspreg, etc.

I tillegg er det helt sikkert ting man kan gjøre under selve gjæringen av wash, det er faktisk bare de siste årene man har fått opp øynene for dette – eller hva hvis man bruker andre mesketemperaturer enn normalt for å få ut mer sødme som ikke er gjærbar, etc?

Uansett – nye destillerier har lært seg å bruke triksene for å få til whisky som faktisk er godt balansert og med god kompleksitet til tross for ung alder. Mackmyra er allerede nevnt, Kilchoman er et annet godt eksempel, i tillegg til det Arcus kommer til å komme med i løpet av et års tid. Fatprøvene jeg smakte som var 2 år gamle smakte allerede som en 8-9-årig highland.

Agder Brenneri har lansert en single cask, fat 39 er et gammelt sherryfat. Det betyr 1750 tilgjengelige flasker, vi må jo håpe at det kommer senere utgaver slik at flere får smake. De 4 flaskene jeg fikk tak i ble kjøpt inn av en kamerat på et pol i Grimstad, og det har nok vært lite distribusjon ellers. Hvis du er på utkikk etter noe lettere tilgjengelig, må du nok vente litt til. Jeg er usikker på om Arcus kommer til å lage whisky fast, Lofotr er det lite å se til foreløpig, og Buran er dessverre konkurs (newmaken deres var fantastisk). Skal du ha noe whisky “nærmere heimen” må du enten til Mackmyra, Hveen eller Gotland. Gammelstilla kommer vel også kanskje med noe snart.

Men, hva smaker så Audny? Overraskende søt, en artig smak.

NB, pr 2012-12-03 17:14 er det 51 flasker tilgjengelig i Grimstad!

 Posted by on 2012-12-02 at 22:01