Mar 162013
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPåskeølet er en relativt ny trend som ikke ser helt ut til å ha slått an i Norge – ennå.  I dag har vi en sterk juleøltradisjon, en begynnende oktoberfesttradisjon, så en vårøltradisjon passer jo fint inn i ølkalenderen. Øltypen er ganske løst definert, det er oftest et ravfarget, overgjæret øl med litt humlefriskhet, brygget på bygg.  Men, det kommer selvagt alt mulig annet – undergjæret, mørkt, hvetebasert, alt er lov. Typen er nok mest et forsøk på å få til en salgsgimmick ala Valentines Day, men jeg ønsker det i alle fall hjertelig velkommen. En god øl i solveggen etter en skitur er helt fortreffelig.

Små Vesen og Nøgne Ø kom med noen øl i 2008, senere har typen vært ledet an av svenske bryggerier. Det har helt sikkert være flere tilgjengelig øl, men ikke mulig å få tak i uten ekstraordinær innsats (les: å forhåndsbestille på et svensk Systembolag eller å dra til et av de store i Stockholm. Vinmonopolet har hatt fint lite med totalt 5 typer øl tilgjengelig for øyeblikket (selv om noe av det er fra i fjor), det samme er det også med landsens Systembolag). Ratebeer gir også en del treff, men mest på bryggerier fra Danmark og Sverige.

20130314_183527a

Hvor kjøper man så påskeølet?

Bor man i Oslo har man egentlig bare to valg – enten å besøke alle de utmerkede pubene i byen, men skal man ta med litt godt øl til hytta blir det verre. Den eneste muligheten da er å begi seg utenlands, enten å ta Danskebåten (som tar et døgn++, så det gidder vi ikke i år) eller å dra til Systembolaget i Oslovägen 7, Strömstad.

Etter oppussingen har dette blitt en av de beste ølbutikkene som er tilgjengelige fra østlandsregionen uten å måtte dra på overnattingstur (NB, ikke forveksle dette med Systembolaget som selger palleøl til lagertørste nordmenn i utkanten av Strömstad). Det er åpent til kl 19 på torsdager, slik at hvis man kjører fra Oslo senest 17:00, har man en halvtimes tid til å snoke i hyllene før det stenger. Fortollingsautomaten på grensa gjør til og med at man kan ha med “en del liter” lovlig tilbake igjen.

 

Tilgjengelige øl i Norge (Vinmonopolet)

Midtfyns Bryghus: Påskebryg (24/30): Middels fyldig med sødme balansert mot sitronsyre, friskt humlet. Meget flott i solveggen. Noe DMS trekker litt ned.  2013-03-22 17.24.52
 Coisbo: Easter Ale (24/30): Fyldig belgier med mye karamellmaltsødme, anis og tørkede frukter, fiken og toffee. Bra syre gjør dette til et alternativ til rødvin til lammesteken.  2013-03-22 17.24.41
 Brouwerij Het Anker: Gouden Carolus Easter (23/30): Middels fyldig til påskematen. Kornsødme med karamell og lett fruktighet, lett humle.  2013-03-22 17.24.30

I tilllegg kommer det nok forhåpentligvis øl fra Berentsen, Nøgne Ø, Haandbryggeriet, etc, selv om disse nok bare blir tilgjengelige på utesteder. Det som ryktes er i alle fall foreløpig:

  • Ægir påskesol
  • St Feuillien Cuvée de Pâques
  • Sundbytunet “Påskepipip”, navnet er ikke bekreftet

I tillegg kommer det forhåpentligvis en del fra pubbryggerier som Schouskjelleren, Oslo Mikrobryggeri, Amundsen, Grünerløkka Brygghus og alle de andre.

 

Tilgjengelige øl på Systembolaget i Oslovägen 7, Strömstad

Sigtuna Brygghus: Dark Easter Ale (24/30): Fyldig imperial stout med karamell, røstet malt, kaffe og bitter sjokolade, friskt humlet. Anbefales som dessert, humlen gjør at denne egentlig ikke er til mat, men kan tåle kraftige retter.  2013-03-16 20.03.30
Nynähamns Ångbryggeri, Pumpviken Påsköl (23/30): Middels fyldig, tørr og friskt balansert, maltpreg, brød og tørkede frukter. God kompleksitet, godt til påskeskinke, sild eller bare til å drikke.  2013-03-16 20.01.49
 St Eriks, Easter Double IPA (23/30): Middels fyldig, fruktig og godt balansert Double IPA med mye sitrus, appelsinskall og kvae. Overraskende lite bitter i smaken, vel verdt en smak.  2013-03-16 20.04.25
St Eriks, Mathias Dahlgren Påsköl (22/30): Middels fyldig, røstet malt og kvae i humle, litt syrlig og fruktig. Til svensk påskemat og sild.  2013-03-16 20.04.13
Dugges, Golgata Bitter (22/30): Lett fylde, karamell og lett humle, frisk. Til påskematen eller som tørstedrikke etter skituren.  2013-03-16 20.01.22
Electric Nurse, Easter Ale (22/30): Lett og friskt med lett karamell og frisk humle. Som tørstedrikke eller til påskematen. Gjestebrygget på Dugges.  2013-03-16 20.02.20
 Sigtuna Brygghus, Påskweizen (20/30): Middels fylde med hveteølfunk, banan, marsipan, grønne epler og relativt mye humle. Til spekemat.  2013-03-16 20.01.38
 Mariestads, Påskbrygd (20/30): Middels fyldig og røstet, klar og ren smak med bitter sjokolade og kaffe, noe humlepreg. Til påskeskinke.  2013-03-16 20.01.02
 Krönleins Bryggeri, Three Hearts Påskebrygd (20/30): Middels fylde, minner mest om et juleøl med litt friskhet.  2013-03-16 20.00.47
 Stronzo, Påskebrygd (20/30): Middels fyldig og tørr med appelsin og fruktaromaer, kandissukker og belgisk funk. Brygget på Proef Brouwerij. Funker i solen.  2013-03-16 20.02.46
 Mohawk: Black Coffee Easter Edition (20/30): Middels fyldig, kaffe og brent malt, fiken. En del sitrushumle, mye kvae. For de som liker humlestouts og kaffe, med Yirgacheffe-kaffe.  2013-03-16 20.03.44
Mohawk, Easter Rocket Red India Pale Ale (19/30): Middels fyldig og rå malt med jordaktig humle. Et lett metallisk preg med en del kvae i humle, vørter. Mer et drikkeøl for humlehoder, men er litt off.  2013-03-16 20.03.13
 Dugges, Påsklager (18/30): Middels fyldig og funky med røstet malt, bitter sjokolade. Sjokolade-juleøl med noen bryggefeil.  2013-03-16 12.21.22
 Nils Oscar, Kalaspåsköl (16/30): Middels fyldig med kraftig smak av karamell, toffe, røstet korn, relativt kraftig humlet. En del bryggefeil med diacetyl og DMS ødelegger dessverre.  2013-03-16 20.03.58

 

I tillegg kommer det forhåpentligvis en del fra pubbryggerier som Schouskjelleren, Oslo Mikrobryggeri, Amundsen, Grünerløkka Brygghus og alle de andre.

Det er ikke helt lett å holde oversikten, men jeg forsøker. Vet du om flere, så si gjerne i fra!

 Posted by on 2013-03-16 at 12:30

  No Responses to “Påskeøl 2013”