Jan 102014
 

Hvert år er Theresienwiese i München åsted for den største festivalen i verden. I løpet av 16 dager skal mer enn 6 millioner besøkende gjøre kål på minst like mange liter øl og ukjente mengder pretzels og 114 okser.

Fra å starte som et hesteveddeløp under bryllupet til den bayerske kong Ludwig I og hans dronning Theresie, fant man ut at folket likte mer karuseller og øl, og festen ble lenger og lenger. I dag kommer det tilreisende fra hele verden for å bli med på moroa, og man er pent nødt til å bli kjent med noen – hvis man kommer litt utpå dagen til et av teltene kommer det en servitrise og skyfler plass til følget ditt ved av bordene, før hun kommer med pen stabel med litersølglass, Mass. Da er det bare å hilse på naboene, og så er festen i gang.

2013-09-23 09.44.01Oktoberfestølet skal være på minst 6%, og må brygges innenfor bygrensen. Det er lettdrikkelig med lett karamellpreg og noe bitterhet, men det er noen lette variasjoner mellom de ulike bryggeriene. Ølene varierer litt fra år til år, så for å finne ut hva man liker, er det bare å prøve de ulike teltene. Den enkleste måten å komme seg til Oktoberfesten på er å fly ned til München etter å ha booket et hotell i nærheten (hotel Seibel rett ved anbefales, men husk å bestille året før), men er man litt utenfor er det bare å ta toget til Hackerbrücke og følge folkestrømmen.

Festen holdes fortsatt i parken der det startet, og det spesielle er at ingen av de gigantiske teltene (det største rommer 10 000 besøkende) eller de 20m høye berg-og-dalbanene er faste installasjoner. Etter festen taes alt ned, og gressplenen tar over Theresienwiese før man starter å montere det opp igjen i midten av juli.

Det hele er en imponerende logistikkoppvisning. Det ikke mange minuttene fra man kommer inn og får plass ved et bord, til manfår sin første Mass i hånda. Er man sulten og bestiller noe fra menyen, tar det heller ikke lang tid. Utover kvelden når noen kanskje kan ha fått litt mye innabords, taes de også bra hånd om. Selv om parkområdet kan se litt bombet ut når det stenger om kvelden, er det gullende rent neste morgen.

2013-09-22 09.54.29Stemningen er noe av det spesielle med oktoberfest – dette er 16 dager med 17. mai-feiring, og folk kommer i festdrakter fra nær og fjern. Det er mange turister som kommer, men mange tyske, spesielt i helgene. Dirndl, lederhosen og artige hatter (noen har en veritabel barberkost) er klesstilen, selv om alt er lov. Vil du blende inn i mengden selges det lederhosen på området, men kjøp heller noe av høyere kvalitet – i alle fall ikke kjøp de svarte, de farger av. Jeg kan i alle fall skrive under at å danse på krakkene utover kvelden (bordet er ikke lov) iført lederhosen tar helt av. Prost!

Publisert i Ølgjerd 2013-03

 Posted by on 2014-01-10 at 12:00