VG har publisert sin betalutgave av øltesten jeg var med på for en drøy ukes tid siden. 24 av de mestselgende butikkølene ble testet med mål om å finne den beste av de “norske pilsnerne”.
“Norsk Pilsner”, hva er det? Etter en del diskusjon blant dommerne i Norbrygg kan det ligne på noe av dette:
NORSK PILSNER BUTIKK-KLASSE
OG FG vol% IBU EBC
1.040-1.045 1.010 4,3-4,75 25-35 6-15
En industriell og lett tilgjengelig versjon av pilsnerølet. Uten preg av råfrukt (umaltet korn, mais, etc).
Aroma: Lett til middels maltpreg, svak til middels humle, fraværende til svak DMS.
Farge/utseende: Halmgul til gylden. Lite til moderat skum. Klar.
Smak: Lys maltkarakter som ikke dominerer, svak til middels humlebitterhet. DMS fraværende til svak. Diacetyl fraværende.
Kropp: Lett til medium kropp.
Eksempel: Aass pils, Frydenlunds pils, Ringnes pils
Det sies at den norske pilsneren har fått mer og mer preg med DMS og diacetyl de siste årene, og det var det jammen en del av i testen. Noen fenolbomber pga defekt kjølestyring var det også, slikt er jo interessant å få med seg (steamer er jo godt det også, men det er ikke en typeriktig Norsk Pilsner).
Ellers er det jo alltid like artig å se fordommer gå til grunne med tanke på testresultatene.