Nov 292013
 

Ølinteresse er sosialt, og det å arrangere en ølsmaking hjemme er en god anledning til å finne på noe ekstra. Man kan enten prøve å ta med venner som ikke er så bevandret i ølverdenen som en selv og ta en guidet vandretur i ukjent landskap, eller man kan ha mer temasmakinger av spesifikke stiler, fra bestemte bryggerier eller land, eller simpelthen det siste man har fått tak fra Vinmonopol eller utland.

Alltid beredt

Det kan være lurt å finne ut litt mer om hva man skal smake på – i motsetning til øldommere som blindsmaker i konkurranser for å være så objektive som mulig, er det ikke de samme reglene som gjelder hjemme – finn for eksempel ut mer om bryggeriet eller historien til øltypen, studer etiketten og se om den er forseggjort eller kanskje har noen innslag av humor.

Pass på at ølet som skal smakes på får stå i ro lenge nok hvis det har bunnfall, og at det er kaldt nok. Ølet må ikke være for kaldt, ellers smaker det for lite. Lette lyse øl kan drikke fra 4 til 8 grader, mens mørkere og mye kraftigere øl godt kan nytes opp 14-16 grader. En del bryggerier bruker også å skrive på flasken hvilken temperatur de ønsker at ølet skal serveres på. Husk at det kan være vanskelig å få tak i nok øl av samme type hvis dere skal være mange, begynn innkjøpene i god tid.

Nok glass av riktig type er viktig å ha. Mange bruker tulipanformede glass, store vinglass, cognacglass eller lignende, det viktigste er at glasset har en klokke for å kunne samle aromaen. Det er en fordel å ha såpass mange glass at hver kan sammenligne 3-4 typer.

En liten plan for rekkefølgen på hva man skal smake på kan være lurt. Et tips er å begynne med de lyseste og letteste ølene, og så gå over til de sterkere etter hvert. Den lette fruktigheten i en weissbier kan være litt vanskelig å plukke ut etter at man har smattet seg gjennom en double russian imperial smoked bourbon stout ved hjelp av kniv og gaffel.

Hjelpemidler

Et smakshjul er en kjekk jukselapp for å kunne beskrive smaker og aromaer. En god utgave (riktignok på engelsk) finnes på http://www.beerflavorwheel.com/.

Typebeskrivelser kan være for de mer viderekomne, men det er dette øldommere bruker når de skal bedømme et øl i konkurranser. En slik beskrivelse omhandler alt fra farge og skum til om ølet skal ha et visst humlepreg, fruktighet, maltsødme og spesielle smaker. Norbrygg har en god oversikt på hjemmesidene sine på under «Bedømming av øl».

Å bruke smaksskjema kan synes å være veldig formelt, men dette kan også være et godt hjelpemiddel for hva man skal smake og lukte etter. Et veldig enkelt smakeskjema kan inneholde «Farge og skum, aroma, smak, bruksområde», mens de mer avanserte har notater om det er for mye eller lite av en smak eller aroma og forklaring på ulike faguttrykk og unoter. Hvis man virkelig skal være formell er Norbryggs dommerprotokoll et godt eksempel, denne finnes på hjemmesidene deres.

Tørre, usaltede kjeks eller loff for ganerensing, vann og kanskje en spyttebøtte kan også være lurt å ha.

Hvor mange øl?

Det er grenser for hvor mange øl dere klarer å komme dere igjennom før det går galt. Det gjelder både alkoholinntaket (noen av ølene kan være sterke), men mest at det er en grense for hvor mange forskjellige øl du klarer smake på før smaksløkene går i kryss. 5 – 6 øl er ofte nok, men med mindre du er erfaren i gamet bør du i alle fall ikke prøve deg på mer enn 10 – 12 øl. Forutsatt at du tar dem i riktig rekkefølge. En øldommer smaker sjelden mer enn 1dl av hvert øl.

Smaksteknikk

Nå kan moroa begynne. Smak gjerne flere øl opp mot hverandre for å kjenne forskjeller og likheter!

 • Ta en kikk på flasken og vurder etikett, korking, fyllingsgrad og design. Ser den bra ut, har man lyst til å drikke det?
 • Åpne flasken og skjenk midt i glasset slik at det blir en del skum. Sniff litt idet det skjenkes, en del lette svovelforbindelser fordufter meget raskt. Se også an mengde alt etter som hvor mange øl man ønsker å komme gjennom på en kveld. Pass på å ikke skvulpe flasken hvis det er bunnfall, ellers får sistemann en litt vel funky opplevelse.
 • Vurder aromaen. Lukter det malt, karamell, brød, kjeks, fruktig, nellik, humle, kvae, urter, sitrus, appelsin, koriander eller andre interessante ting? Snakk sammen underveis, det er ikke sikkert alle kan sette navnet på akkurat den aromaen de kjenner i glasset! Men når folk først kommer på gli har alle et smaksrepertoar. Særlig utrente smakere kan komme med overraskende smaksassosiasjoner.
 • Smak på ølet, skyll det rundt i munnen. Følger smaken opp aromaen, eller kommer det enda flere spennende smaker?Pass på å svelge noe av ølet, det er noen smaksløker som kjenner bitterstoffer bakerst på tungen og på sidene i svelget. Det tradisjonelle smakskartet på tungen med søtt foran, etc er feil, men det er en konsentrasjon av bittersensitive celler helt baksert og på sidene i ganen. . Lukt litt mer på glasset underveis, trekk kanskje inn litt luft for å få enda mer av smaken.
 • Hva synes dere så om ølet? Var det friskt, maltsøtt, humlebittert, godt balansert eller kantete i smaken? Var det faktisk en IPA dere smakte, eller var det en Pale Ale? Her vil en øldommer være veldig påpasselig med at ølet skal være typeriktig, og ikke tenke på egne preferanser – det er ikke sikkert at en premium lager er det beste dommeren vet, men hvis ølet er i verdensklasse for typen, så er det et meget godt øl til sitt bruk.

Guidede turer

Det er mange måter å legge opp en ølsmaking på. Noen kan ta for seg ulike stiler, ingredienser, bryggerier og lignende, her kommer noen forslag:

 • Smak på ulike typer for å oppleve mangfoldet: Heineken, Erdinger Weissbier, Duvel, Rochefort 10, Samuel Smith’s Nut Brown Ale, Kinn Vestkyst, Nøgne Ø Imperial Stout, og avslutt med et surøl som Duchesse de Bourgogne.
 • Få tak i flere øl fra ett mikrobryggeri, og sammenlign disse mot hverandre.
 • Prøv et bokkøl mot en brown ale, og se om noen kjenner forskjellen – er du riktig ekkel server du disse i anonyme glass, og tar med f.eks Ringnes Pilsner med sukkerkulør.
 • Få tak i øl av samme type fra ulike bryggerier, f.eks IPA-er, wit, bokkøl og surøl.
 • Portere mot stout, finn sjokoladesødmen i porteren og røstetheten i stouten.
 • Tysk pilsner som Bitburger mot Budweiser Budvar (den tjekkiske), Heineken og Grolsch.

Lykke til!

Publisert i Ølgjerd 2013-02.

 Posted by on 2013-11-29 at 12:00