Apr 012012
 

Göteborg Porterfestival ble åpnet den 19. november med høye hatter, høyere sekkepipemusikk og enda mer høytidelig åpningsskål, “Till Portern”. En god blanding av gallakledde Porter Drinkers Association (PDA)-medlemmer og andre, mer avslappet antrukne ølvenner stimet så mot de rikholdige barene – ikke færre enn 94 typer portere og stout fra 50 bryggerier må sies å være et godt utvalg.

Festivalen arrangeres i de hotellifiserte lokalene til Carnegies bryggeri annethvert år av PDA, en studentforening som har røtter tilbake til 1937. Selve festivalen er av litt nyere årgang, og startet i 2007 med litt over 50 sorter portere og stout. Dette ble en suksess, som så har blitt større og større. Nå har til og med PDA fått sitt eget tartan!

Carnegies gamle bryggeri ligger et lite stykke utenfor Göteborg sentrum, men ikke lenger enn at en liten trikketur fra Göteborg C til Vagnhallen Majorna tar en fram i god behold. I år kunne hotel Novotel skilte med Porterpaketet, med overnatting på hotellet og billetter til julemarkedet på Liseberg dagen derpå. Vi mistenker dog at mange av disse billettene forble ubrukt, men et hyggelig initiativ er det jo.

Enda hyggeligere var det på festivalen. Mange hyggelige ølinteresserte svensker, mange bryggere og kjempeinnsats fra arrangøren og de frivillige som serverte. Den flosskledde garde trakk etter hvert over til restauranten, mens den yngre garde ble igjen og smakte videre på godsakene. Temperaturen steg, og vi måtte flere ganger ut for å vri opp t-skjorta. De kiltkledde så imidlertid ut til å klare seg fint. Festivalen har nå fått et luksusproblem; lokalene har blitt for små. Vi håper at årets festival gikk så bra at de har muligheten til å gjøre noe med det til neste år.

Alt i alt er dette en kjempefestival for de som liker mørke øl. Det heter visst at alt som har skjedd mer enn to ganger er en tradisjon. Tur til Göteborg og Porterfestival i november skal i alle fall bli tradisjon her i gården!

Resultatliste

A) Bästa Promenad-Porter: Porter/Stout med karamelliga toner som balanseras av rostade toner och klassisk humlebeska. En mjuk men lång smak som man kan dricka mycket av. Max alkohol ca 5,6%.

John Nonnen Promenadporter (4,7%), Göteborgs Nya Bryggeri, Sverige

 B) Bästa Promenad-Stout: Stout/Porter där det brända och torra dominerar. Kan vara en lättare Dry Stout eller en något kraftigare. Max alkohol ca 5,6%.

Porter (5,6%), Sierra Nevada, USA

 C) Bästa Stark-Porter: En starkare variant av Promenad- Porter, med mer smak och alkohol, men det karamelliga är tydligt. Alkohol ca 5,6% – 7%.

Klippanporter (6%), Ocean Bryggeriet, Sverige

 D) Bästa Stout: Stout/Porter där det brända och torra dominerar. Kan vara en lättare Dry Stout eller en kraftigare Extra Stout Max alkohol ca 5% – 7%.

Gråskägg Porter (5,8%), Strömsholms Brygghus, Sverige

E) Bästa Indian-Porter: Porter/Stout som humlats med nya, oftast amerikanska, humlesorter vilket tydligt märks i doft och smak. Max alkohol ca 7%.

Black Rocket Porter Mohawk (5,5%), Wicked Beer, Sverige

 F) Bästa Imperial Porter: En starkare variant av Stout eller Indian-Portern. Smaken domineras av rostade toner och/eller humle beska. Min alkohol ca 7%.

Black Magic Woman (10%), Hornbeer, Danmark

G) Bästa Imperial Stout: En starkare variant av Stark- Portern, där det karamelliga är tydligt. Min alkohol ca 7%.

Idjit (9,5%), Dugges, Sverige

H) Bästa Porter/Stout Special: Porter/Stout som smaksatts med exempelvis choklad, kaffe, rök mm som påtagligt ändrar smaken. Max alkohol ca 9,5%. Starkare special hamnar i Imperial Stout.

Imperial Kaffe-Porter (10,2%), Malmö Brygghus, Sverige

 I) Bästa Fat-Lagrad Porter: Stout/Porter där man genom fatlagring förändrat smaken. Mycket populärt nu.

Carnegie Jubileums Porter 175-år (8,8%), Carlsberg, Sverige

 J) Bästa årgångslagrad: Porter/Stout som lagrats minst ett år på flaska, för att rundas av och mjukna.

Black Chocolate Stout 2005-06(10%), Brooklyn Brewery, USA

 K) Bästa Svenska Nykomling: Som börjat bryggas i Sverige sedan förra festivalen i november 2009.

Carnegie Jubileums Porter 175-år (8,8%), Carlsberg, Sverige

 L) Bäst i Festival: Bäst av allt som serverats i dag!

200 (brygdnummer 200) (14,5%), Det Lille Bryggeri, Danmark

 (tidligere publisert i Ølgjerd 2012-01)

 Posted by on 2012-04-01 at 19:06